Cei doi Ponta au ajuns să nu-și mai vorbească

Publicat: 30/03/2015, 20:12

Începută intempestiv, reforma internă în PSD s-a oprit brusc în cazul senatorului Dan Șova. Exclus din partid la finele anului trecut pentru criticile aduse lui Liviu Dragnea, Dan Șova a fost reprimit în partid la începutul acestui an, cu ocazia Comitetului Executiv al PSD de la Sinaia. Victor Ponta a anunțat triumfal că partidul se va reforma și că nicio solicitare venită de la procurori nu va mai fi respinsă în Parlament.

Februarie: O înregistrare oficială a PSD arată un Victor Ponta care susține că partidul său a luat decizia să se reformeze: prin urmare, promite Ponta, parlamentarii social-democrați vor vota pozitiv toate solicitările venite în Parlement din partea procurorilor DNA

Martie: Premierul reacționează nervos când este întrebat de această decizie a partidului și de cazul Șova.

În februarie, Ponta este „reformator

În timpul solicitărilor venite de la DNA pe numele Elenei Udrea, președintele PSD anunța într-o declarație ținută la partid, după un Birou Permanent Național, că PSD va vota toate cererile de urmărire solicitate de procurori. gândul îi cere să precizeze dacă parlamentarii PSD vor vota și cererile de reținere și arestare preventivă.

„Da, da”, se grăbește să răspundă premierul Ponta, care explică că parlamentarii social-democrați vor vota toate solicitările venite din partea procurorilor. Decizia de la partid este respectată cu sfințenie când se votează încuviințarea reținerii și arestării deputatei Elena Udrea.

În martie, Ponta este el însuși

În luna martie, contrar deciziei de la partid, încep să apară sincopele. Cererea procurorilor pentru încuviințarea începerii urmării penale în cazul foștilor miniștri Varujan Vosganian și Laszblo Borbely sunt respinse în Senat, respectiv Camera Deputaților. Votul senatorilor PSD este decisiv, ținând cont că actuala majoritatea parlamentară este construită în jurul social-democraților.

Consiliul Național al PSD votează pe 20 martie o Rezoluție privind integritatea membrilor săi.

În Parlament, testul integrității este dat în cazurile Dan Șova și Darius Vâlcov. Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, recunoaște că dacă Darius Vâlcov nu ar fi cerut ca senatorii să voteze pentru încuviințarea reținerii și arestării, votul în cazul său ar fi fost similar cu cel în cazul Dan Șova. Ultimul este scăpat de colegii de Senat, dar și de o chichiță regulamentară. Astfel, deși 79 de senatori au votat pentru încuviințarea cererii procurorilor, solicitarea a fost considerată respins deoarece nu a întrunit jumătate plus unu din numărul senatorilor. Constituția prevede că o astfel de cerere ar fi avut nevoie de jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenți, nu din total.

După votul de la Senat, reacțiile premierului Victor Ponta sunt din ce în ce mai nervoase. Rugat să comenteze votul din Senat, premierul Ponta se enervează și pleacă din fața jurnaliștilor acuzându-i că nu-l respectă.

Încearcă să mute discuția, afirmând că nu este senator, ci deputat.

Întrebat de gândul dacă senatorii care au votat împotriva solicitării procurorilor DNA în cazul Șova vor fi sancționați pentru că au încălcat o decizie a Biroului Permanent Național al PSD, Victor Ponta refuză să răspundă. Afirmă doar: „Nu înțeleg întrebarea”. Premierul refuză să răspundă și întrebărilor legate de inițiativa unor senatori PSD de a aduce modificări Codului Penal și de procedură penală.

DAȚI LIKE ȘI SHARE DACĂ V-A PLĂCUT ACEST ARTICOL!

Atacul premierul vine pe Facebook și nu în conferința de presă, de față cu toți jurnaliștii.

„Doresc să lămuresc situația foarte clar și să explic refuzul meu de azi de a răspunde la întrebarea unui anume jurnalist (și chiar aș dori să aflu parerea celor care citesc această pagina de FB!).Ocupând o funcție publică, plătită din banii contribuabililor, este corect și obligatoriu să răspund la întrebările (și să particip la emisiunile) tuturor reporterilor și jurnaliștilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe și impozite – oricât de critice sunt acestea fata de activitatea mea!Ca șef al Guvernului însă, în contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie să dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscală, nu plătesc nici măcar contribuțiile sociale ale salariaților (uneori nici salariile!) și fac concurență neloială celor cinstiți și corecți. Și primul gest normal e să nu răspund în niciun fel întrebărilor acestora!Dacă patronii și managerii lor se hotărăsc să intre în legalitate și normalitate înseamnă că scopul a fost atins. Altfel nu aș face decât să încurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi deoarece se află chiar ei în culpă)”, își explică reacția din conferința de presă Victor Ponta.

Ponta: „Vă răspund doar dacă aveți bon fiscal”

La intrarea la ședința Coaliției, Ponta le aruncă o nouă ironie jurnaliștilor prezenți în Parlament. „Vă răspund doar dacă aveți bon fiscal”, este mesajul lui Ponta.

„Plătești taxele, mă întrebi”, i-a spus Ponta unei jurnaliste de la Realitatea TV în timp ce îi dădea din mână cu arătătorul ridicat, după care a plecat de lângă reporteri împreună cu Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD.

ActiveWatch: Ponta nu înțelege rolul presei, evită răspunsul la întrebări incomode

ActiveWatch susține că, prin refuzul său de a răspunde la întrebări sub pretextul că jurnaliștii fac parte din organizații de presă care nu plătesc taxele, premierul Victor Ponta „are o intelegere greșită privind rolul presei într-o societate democratică”

„Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie și care se numesc jurnaliști. Rolul lor este esențial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă și corectă informare cetățeanului/publicului și atrag atenția asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităților comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este față de această misiune și față de public, nu față de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului și pentru a evita răspunsul la întrebări incomode”, se arată într-un comunicat ActiveWatch.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Se dau 750 DE LEI, timp de trei ani. Banii au început deja să intre...
CRBL a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a divorțat de marea sa...
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
×